Close

Še niste registrirani?Registrirajte se in počakajte na odobritev.

lock and key

Prijavi se z svojim računom.

Account Login

Do učinkovite rabe energije s pametnim domom

16 Aug. 2012 Objavljeno od gregag

Porabo energije je mogoče zmanjšati tudi z uporabo sistemov pametnega doma. Razvoj slednjih je v zadnjem času pospešil prihod pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, zaradi tega se je bistveno znižala tudi cena, je na Dnevnih učinkovite rabe energije, ki jih je organizirala banka Sparkasse, povedal Marko Umberger iz Entie. Pričakuje, da bodo v prihodnje storitve pametnega doma začeli uvajati različni ponudniki IPTV in različni elektrodistributerji.

Glavni vzrok za nastanek pametnega doma je zmanjšanje porabe energije – npr. ko zapustimo dom, se avtomatsko zniža temperatura. Gre za medsebojno povezavo med različnimi sistemi, kot so ogrevanje, razsvetljava, itd., pojasnjuje Umberger. Sistemi pametnega doma omogočajo oddaljeno upravljanje prek interneta, njihov razvoj pa je v zadnjem času pospešil prihod tabličnih računalnikov.

V Evropi naj bi se do leta 2015 število pametnih domov povečalo za osemkrat.

„Stavbe porabijo 41 odstotkov energije, večina te energije (85 odstotkov) se porabi za ogrevanje in hlajenje,“ S sistemom pametnega doma se avtomatsko upravlja sisteme za ogrevanje in hlajenje in električno porabo ter tako omogoči nižjo porabo energije, pojasnjuje. Kolikšen je prihranek energije, je določeno v standardu EN 15232, in sicer za vsako funkcionalnost, ki jo vgradimo, in za vsak tip zgradbe. Glede na funkcionalnost lahko pridemo v posamezni energijski razred. Najvišji je energijski razred A in če imamo optimalno funkcionalnost (upravljanje ogrevanja in hlajenja, prezračevanja, razsvetljave in senčil, itd.), je poraba energije manjša za 30 odstotkov, kot če ne bi imeli teh sistemov. V hotelu celo več, 32 odstotkov, pravi Umberger.

PRIMER:

V Entii storitve pametnega doma stanejo okoli 2500 evrov za doseganje energijskega razreda A (za stanovanje velikosti 70 kvadratnih metrov), za stanovanje velikost 100 kvadratnih metrov pa okoli 2800 evrov. Cena sistemov pametnega doma je šla sicer zaradi prihoda pametnih telefonov in tabličnih računalnikov bistveno navzdol, ugotavlja Umberger. Napoveduje še, da se bo pametni dom v prihodnosti združil s storitvami internetne televizije in širokopasovnega interneta in s storitvami distribucije električne energije.

 

Uspešno pri načrtovanju ogrevalnega sistema, vedno z vami podjetje TOPLOTNA TEHNIKA